Jdi na obsah Jdi na menu

Poprvé do školky? Společně to zvládneme...

12. 7. 2017

POPRVÉ DO ŠKOLKY???

SPOLEČNĚ TO ZVLÁDNEME…

 

POSTUPNÉ ZVYKÁNÍ NA ČAS STRÁVENÝ VE ŠKOLCE

Dítě by si na pobyt v mateřské škole mělo zvykat pomalu, říkáme tomu adaptační proces, který je u každého individuální a nikdy nelze dopředu naplánovat, jak bude probíhat a jak dlouho bude trvat. Pobyt ve školce lze postupně prodlužovat dle individuálních potřeb dítěte, společně s učitelkou budete hledat tu nejvhodnější cestu. Počítejte s tím, že první dny docházky budou pro dítě náročné, seznamuje se s novými dospělými i dětmi a také s novým prostředím. Dejme mu proto čas si na školku a její režim zvyknout.

 

LOUČENÍ

Choďte do školky včas, aby převlékání do třídy proběhlo v klidu, bez stresu a spěchu. Řekněte dítěti, kdo ho ze školky vyzvedne a kdy pro něj přijde. Neslibujte nemožné! Není nic horšího, než slíbit dítěti, že ho vyzvednete po obědě, když víte, že to nestihnete. Tato nejistota mu s adaptací nijak nepomůže.

A pak hurá do třídy, předejte dítě učitelce, poslední pusa a rozloučení. LOUČENÍ ZBYTEČNĚ NEPROTAHUJTE!!! Věřte, že většina dětí (i ty, které roní potoky slziček) se uklidní poté, co ztratí mámu z dohledu.

 

CO SE DĚJE VE ŠKOLCE

Povídejte si s dítětem o tom, jak to ve školce chodí, dodržujeme určitý režim (hry, časy jídel, vycházky, odpočinek po jídle,…). Snažte se o podobné rituálky také doma. V neznámém prostředí, bez svých blízkých je tato předvídatelnost pro děti pomocí a jistotou.

Ptejte se ho, co ve školce prožilo, s čím si hrálo, jaké má kamarády. Pomůžete tak dítěti vytvořit si vztah k mateřské škole a sami tak získáte přehled o tom, jak dítě školku vnímá. Dítě má radost, že zvládne samostatný pobyt ve školce a když vidí ohlas rodiny a slyší chválu, je to pro něj povzbuzující.

 

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA

Veďte děti k samostatnosti. Dejte jim prostor k oblékání a svlékání. Dopřejte jim pohodlné věci, se kterými se jim bude lépe manipulovat. Nechávejte je převlékat do pyžámka nebo tepláků, na věci přitom upozorňujte, ať si ty svoje pozná.

Učte děti mýt si ruce, samostatně smrkat a chodit na wc na malou.

Zvykejte děti na pestrou stravu, učte je najíst se lžičkou nebo kousat chleba, pít z hrnečku.

Učte děti odpočívat po hlavním jídle. Dopolední pobyt ve školce je pro děti psychicky i fyzicky náročný, potřebují zregenerovat své síly na další část dne.

 

MĚJTE PŘEHLED

Doporučujeme sledovat aktuální program ve školce. U dveří do třídy máme nástěnku, kde je vyvěšen program, co budeme s dětmi dělat, co nás čeká apod. Snažte se mít přehled o tom, co se ve školce chystá. Komunikujte s učitelkou, v případě, že si nebudete vědět rady, ochotně vám poradí.

 

 NĚKDY TO NEJDE HLADCE

Může se stát, že ať se snažíme sebevíc, dítě je fixované na rodinu a osamostatnění je pro něj velký problém. Neházejte flintu do žita a vydržte!!! Pokud malý nešťastník uvidí nejistou maminku se slzami na krajíčku, nijak mu to nepomůže, ba naopak. Určitě se taky nevyplatí slibovat za každý den odměnu. Raději krátce a stručně vysvětlete, že vy jdete do práce a on do školky, popřípadě naplánujte dítěti společnou oblíbenou činnost po návratu ze školky či o víkendu. Časem se určitě dostaví pokrok.

Držíme vám palce a těšíme se na vás!!!